08 مارس 2021
مارس 8, 2021

کیست کلیه

0 Comment

درمان کیست کلیه

کیست کلیه یک کیسه پر شده از مایع می باشد که در کلیه های شما که لوبیا شکل بوده و مسئولیت پالایش ضایعات از جریان خون و تولید ادرار را بر عهده دارند، به وجود می آیند. گاهی یک کیست بر روی یک کلیه و گاهی تعداد زیادی کیست بر روی هر دو کلیه تشکیل می شود. ( دکتر کلیه در زاهدان )

دو نوع کیست وجود دارد:

کیست های ساده : کیست های ساده، کیست های مجزایی هستند که بر روی کلیه بوجود می آیند. آنها دارای دیواره نازکی بوده و حاوی یک مایع آب مانند هستند. کیست های ساده به کلیه ها آسیب نمی زنند یا بر روی عملکرد آنها تاثیر نمی گذارند.
بیماری کلیه پلی کیستیک : بیماری کلیه پلی کیستیک، یک بیماری وراثتی است که باعث تشکیل تعداد زیادی کیست بر روی کلیه ها می شود. این کیست ها می تواند با ادامه رشدشان، به کلیه ها آسیب بزنند.

کیست ها معمولاً بدون درد هستند. از آنجایی که باعث بروز هیچگونه علائمی نمی شوند، تازمانی که بنا به دلایل دیگر، اسکن برای تصویربرداری انجام می شود، متوجه آنها نخواهید شد.

اندازه های کیست کلیه

برخی کیست های کلیه آنقدر کوچک هستند که بدون میکروسکوپ دیده نمی شوند. برخی دیگر از آن ها، به بزرگی یک توپ تنیس هستند. وقتی کیست ها بزرگ تر می شوند، می توانند به اندام های مجاور فشار آورده و باعث ایجاد درد شوند.

علائم کیست کلیه

یک کیست ساده باعث بروز هیچگونه علائمی نمی شود. با این وجود اگر کیست رشد کرده و بزرگ یا عفونی شود، علائمی از قبیل موارد زیر را به همراه دارد:

تب
درد در ناحیه کمر یا پهلو بین دنده ها و لگن ( درد معمولاً خفیف است ولی درصورت ترکیدن کیست، شدید می شود. )
درد در ناحیه بالایی شکم
تورم در شکم
ادرار کردن بیش از تعداد دفعات معمول
خون در ادرار
ادرار تیره
بیماری کلیه پلی کیستیک می تواند علائم و نشانه های زیر را به همراه داشته باشد:
درد در ناحیه کمر و پهلو
فشار خون بالا
خون در ادرار
علل و فاکتورهای خطر کیست کلیه

علت دقیق کیست کلیه ساده هنوز برای پزشکان مشخص نیست. آن ها توضیحاتی را در این خصوص ارائه داده اند. برای مثال، هر کلیه دارای حدوداً یک میلیون لوله ریز می باشد که ادرار را جمع می کند.کیست ها زمانی رشد می کنند که این لوله ها مسدود، متورم یا با مایع پر شوند. احتمال دیگر این است که کیسه هایی به نام دیوتیکول، در ناحیه ضعیف تر لوله ها، تشکیل شده و با مایع پر شوند.

با بالا رفتن سن، احتمال تشکیل کیست های کلیه افزایش می یابد. تا سن 40 سالگی، حدود 25 درصد از افراد، دارای این کیست ها می باشند. تا 50 سالگی، این کیست ها در حدود 50 درصد از افراد تشکیل می شوند. خطر رشد این کیست ها در مردان بیشتر از زنان است.

بیماری کلیه پلی کیستیک، یک مشکل وراثتی می باشد که در اثر تغییرات در ژن هایی که از طریق خانواده به ارث رسیده اند به وجود می آیند.

تشخیص کیست کلیه

تست ها و روندهای استفاده شده برای تشخیص کیست های کلیه ساده شامل موارد زیر می باشد:

تست های تصویربرداری : تست های تصویربرداری مثل فراصوت یا اسکن توموگرافی کامپیوتری(CT) و تصویر برداری رزونانس مغناطیسی(MRI) اغلب برای تشخیص کیست های کلیه ساده مورد استفاده قرار می گیرند. تست های تصویربرداری می تواند به پزشک در تعیین این موضوع که آیا توده کلیه، یک کیست یا یک تومور است کمک کند.
تست های عملکرد کلیه : تست کردن نمونه خون، مشخص می کند که آیا کیـست کلیه به عملکرد کلیه شما، آسیب زده است یا خیر.
عوارض کیست کلیه

معمولاً کیست ها باعث بروز مشکلی نمی شوند. با این وجود، گاهی اوقات منجر به بروز عوارضی از قبیل موارد ذیل می گردند:

عفونت در کیست
ترکیدن کیست
مسدود شدن مسیر خروج ادرار از کلیه
فشار خون بالا

بیماری کلیه پلی کیستیک می تواند در طول زمان به کلیه ها آسیب بزند. حدود نیمی از افراد مبتلا به این مشکل، تا سن 60 سالگی، دچار نقص کلیه می شوند.

درمان کیست کلیه

برای تشخیص کیـست کلیه ، شما باید توسط یک متخصص که اورولوژیست نامیده می شود معاینه شوید. پزشک از خون و ادرار شما برای مشاهده نحوه عملکرد کلیه ها، نمونه برداری می کند.

همچنین یکی از تست های تصویربردرای زیر نیز مورد نیاز می باشد:

اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) که از اشعه های X قوی برای خلق تصاویر سه بعدی از کلیه های شما استفاده می کند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI) که از مگنت ها و امواج مغناطیسی برای گرفتن عکس از کلیه های شما استفاده می کند .

سونوگرافی که از امواج صوتی برای خلق تصاویر کلیه های شما استفاده کرده و می تواند نشان دهد که آیا کیـست، رشد کرده و بزرگتر شده است یا خیر.

اگر کیـست کوچک باشد و باعث بروز مشکلی در کلیه ها نشود، نیازی به درمان آن ها نیست. شما می توانید هر 6 تا 12 ماه برای اطمینان از عدم رشد کیست ها، تست های عکسبردرای را انجام دهید.

برای کیست های بزرگ تر یا آن هایی که باعث برزو علائمی شده اند، درمان، شامل اسکلروتراپی و جراحی می باشد.

اسکلروتراپی

اسکلروتراپی برای تخلیه کیست استفاده می شود. نخست یک بی حسی موضعی انجام می شود؛ به طوریکه شما دردی احساس نمی کنید. با استفاده از فراصوت بعنوان یک هادی، پزشک یک سوزن نازک را از طریق پوست در کیست وارد می کند و تمام مایع را از کیست تخلیه می کند. گاهی اوقات، پزشک کیست را به منظور جلوگیری از رشد مجدد آن، با محلول الکل پر می کند. در روز انجام روند، می توانید به خانه بازگردید.

جراحی کیست کلیه

یک کیـست بزرگ تر که بر روی عملکرد کلیه اثر می گذارد، باید با روش جراحی برداشته شود. شما در طول روند، تحت بیهوشی عمومی، به خواب می روید. جراح اغلب، کیست ها را با روش لاپاروسکوپی از طریق ایجاد چندین بریدگی کوچک بر می دارد. بدین ترتیب که جراح با استفاده از یک دوربین و ابزار ریز، جراحی را انجام می دهد. نخست جراح، کیست را تخلیه می کند. سپس دیواره های کیست را بریده یا می سوزاند. شما بعد از روند، باید یک یا دو روز در بیمارستان بمانید.