08 مارس 2021
مارس 8, 2021

جراحی انحراف بینی

0 Comment

جراحی انحراف بینی

جراحی انحراف بینی یکی از چالش های بحث برانگیز در حوزه جراحی بینی می باشد. در مقاله پیش رو ، به منظور تفهیم بهتر جراحی انحراف بینی ، در ابتدا به بررسی مختصر آناتومی بینی پرداخته ایم. ( جراح بینی در تهران )

هر گاه تیغه بینی از خط مرکزی به سمت چپ یا راست تجاوز کند ؛ این اتفاق به معنای انحراف بینی می باشد. انحراف بینی سبب بروز عوارضی اعم از انسداد حفره های بینی ، اختلال در تنفس ، خر و پف شبانه و در موارد حاد منجر به بروز آپنه خواب ( قطع ناگهانی تنفس در حین خواب ) می شود ؛ البته نقش انحراف بینی در خروپف و آپنه نقش ثانویه است و علت اصلی ، همان شل شدن بافت های ته گلو از جمله کام نرم یا بزرگی زبان می باشد.

گاهی اوقات انحراف بینی ممکن است بر روی نمای ظاهری بینی نیز تاثیر گذاشته و سبب شود ظاهر بینی کج به نظر برسد.

آناتومی بینی

کلیه اجزای داخلی بینی از طریق جداره ای موسوم به تیغه بینی که در پزشکی به آن سپتوم اطلاق می گردد و دقیقا در خط وسط بینی قرار دارد از هم تفکیک شده اند.

جنس سپتوم در بخش عقب و بالای تیغه بینی که مابین دو استخوان قرار گرفته از استخوان بوده و در بخش تحتانی و جلوی  بینی ؛ یعنی جایی که مابین غضروف های بینی واقع شده است از غضروف می باشد.

تیغه بینی در پشت کلوملا قرار گرفته و به مثابه دیواره ای است که سوراخ های بینی را از یکدیگر مجزا می کند ؛ در واقع تیغه بینی ، فضای داخلی بینی را به دو تونل موازی تقسیم می کند که این دو تونل موظف به انتقال هوا از حفره های بینی به بخش فوقانی حلق ( نازوفارنکس ) می باشند.

لازم به ذکر است که به طور کلی ، انحراف بینی ممکن است به صورت مادرزادی یا در اثر برخورد ضربه ( تروما ) رخ دهد.

ممکن است شخص سابقه ضربه را در سنین رشد به خاطر نداشته باشد ولی مدت ها بعد از اصابت ضربه ، انحراف ایجاد گردد.

درمان انحراف بینی

با توجه به توضیحات ارائه شده می توان گفت که مراجعه به منظور درمان انحراف بینی ؛ یا در راستای رفع مشکلات تنفسی صورت می پذیرد یا در جهت بهبود شکل ظاهری بینی می باشد.

قطعی ترین راه درمان انحراف بینی ، جراحی انحراف بینی خواهد بود.

جراحی انحراف بینی

همانطور که اشاره شد درمان قطعی انحراف بینی ، جراحی انحراف بینی می باشد.

جراحی انحراف بینی در صورتی که با هدف برطرف نمودن اختلال تنفسی صورت پذیرد ، پیچیدگی خاصی نداشته و تنها با برداشتن بخش برجسته موجود در تیغه بینی که سبب بروز انحراف تیغه بینی و انسداد مجرای تنفسی شده است به رفع مشکل بیمار می پردازد.

و اما چالش اصلی جراحی انحراف بينی ، زمانی است که انحراف تیغه بينی سبب کجی ظاهر بينی شده باشد.

در این موارد جهت رفع انحراف بينی ، باید جراحی انحراف بينی با جراحی زیبایی بينی همراه گردد که به آن سپتورینوپلاستی اطلاق می شود.

در چه مواردی باید جراحی انحراف بينی همزمان با جراحی زيبايی بينی انجام شود ؟

در حالت نرمال ، تیغه بينی کلیه ساختار داخلی بينی ؛ اعم از بخش های غضروفی و استخوانی را به دو قسمت مساوی تقسیم می کند.

در صورت عدم وجود انحراف در تیغه بينی قاعدتا تمامی اجزای سمت راست تیغه بينی با اجزای سمت چپ آن متقارن می باشند.

اما در صورت وجود انحراف بينی ؛ نه تنها تیغه بينی از خط وسط خارج شده است ، بلکه اجزای دو طرف بینی نیز کاملا نامتقارن خواهند بود.

در چنین مواردی طی جراحی انحراف بينی ؛ علاوه بر این که باید تیغه بينی به خط وسط بازگردانده شود ، دو طرف بینی نیز باید با هم متقارن گردند.

به طور کلی اصلاح انحراف بسیار شدید ، بدون اصلاح ظاهر بينی یا در واقع همان عمل رینوپلاستی امکان پذیر نیست.