بیماری های خودایمنی و ناباروری
بیماری های خودایمنی و ناباروری : عوامل مربوط به سیستم ایمنی یا ایمونولوژیک یکی از دلایل سقط مکرر جنین و ناباروری می باشند. وظیفه اصلی سیستم ایمنی ، دفاع از بدن در مقابل حمله ویروس ها، باکتری ها و سایر عوامل خارجی می باشد. ( درمان ناباروری )
در برخی موارد سیستم ایمنی بدن انسان دچار اختلال شده و بافت های خود بدن را به عنوان عنصر تهدید کننده و مهاجم تشخیص داده و به آن حمله می نماید که به چنین شرایطی، بیماری خودایمنی یا اتوایمیون گفته می شود.
کدام یک از بیماری های خودایمنی مانع از بارداری می شوند؟
در ذیل به تعدادی از مهم ترین بیماری های خودایمنی موثر در نازایی و ناباروری اشاره شده است:
لوپوس :
سیستم ایمنی بدن در این بیماری خودایمنی، بسیار زیاد و بیش از حد فعال می گردد. در نتیجه به بافت های بدن حمله ور شده و موجب بروز مشکلاتی همچون آسیب به پوست، خون، کلیه ها، ریه، تورم و التهاب آن ها می شود.
لوپوس دارای انواع مختلفی است که از این میان می توان به لوپوس پوستی، لوپوس منتشر، لوپوس اریتماتوس سیستمیک و لوپوس ناشی از دارو اشاره کرد.
آرتریت روماتوئید :
سیستم ایمنی در این بیماری خودایمنی به مفاصل و بافت های اطراف آن حمله ور شده، موجب بروز درد و التهاب در مفاصل، بافت های اطراف آن و دیگر اعضای بدن می شود.
این نوع از بیماری خودایمنی به طور معمول در انگشتان دست و پا بروز نموده اما امکان نمایان شدن آن در هر مفصل دیگری نیز وجود دارد.
افراد مبتلا به این بیماری در بیشتر موارد احساس خستگی و ناراحتی داشته و از خشکی مفاصل رنج می برند.
بیماری کرون :
عاملی که موجب ایجاد این بیماری که از جمله بیماری های مزمن روده می باشد می شود هنوز شناخته نشده است.
زخم روده کوچک و روده بزرگ عمده مشکلی است که در اثر این بیماری ایجاد می گردد. با این حال نمی توان از تاثیر آن بر مقعد و دهان نیز چشم پوشی نمود.
اسکلرودرما :
عروق و بافت های همبند هدف حمله سیستم ایمنی در این بیماری خودایمنی می باشند.
تغییرات در نوع موضعی آن فقط در نواحی خاصی از پوست و بافت های زیر آن بروز نموده و اندام های داخلی تحت تاثیر قرار نمی گیرند.
نوع دیگر این بیماری، نوع منتشر است که به دنبال آن نه تنها پوست بلکه مفاصل، قلب، ریه، سیستم گوارش اعم از روده و مری، کلیه و ماهیچه ها نیز درگیر می شوند.
از دیگر بیماری های خودایمنی می توان به سندرم رایتر، بیماری سلیاک و بیماری هاشیموتو اشاره نمود.